Clubul Sportiv de Aikido Braila

* la Brăila s-au antrenat timp de trei zile practicanţi de aikido din toată ţara * totodată, membrii lotului naţional au profitat de ocazie pentru a repeta pentru campionatul european de katana de la toamnă, din Franţa * preşedintele Federaţiei Române de Aikido a acordat un interviu în exclusivitate cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei"

Brăila a fost, pentru trei zile, gazda stagiului naţional de aikido. Aproape 100 de practicanţi de aikido s-au antrenat vineri, sâmbătă şi duminică în sala de sport a CN "Gh. Munteanu Murgoci", sub îndrumarea preşedintelui Federaţiei Române de Aikido, sensei Dan Ionescu. Într-o pauză, acesta şi-a făcut timp să dea un scurt interviu pentru cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei".

- Numele dumneavoastră este practic legat de numele aikido în România. Spuneţi-ne câteva cuvinte despre dvs. şi despre cum a început

- Am 67 de ani, prima mea specializare este de inginer constructor, însă domeniul în care activez este cel al IT-ului. Până la Revoluţie am condus câteva centre de calcul, am lucrat pentru Organizaţia Naţiunilor Unite, iar acum am propria mea afacere în acest domeniu, produc soft-uri pentru diverse ţări. Sport am făcut de mic copil... Am făcut parte din lotul de juniori al României la gimnastică. Apoi am făcut rugby, patinaj, călărie, mai multe. Însă, pe la 30 de ani, am descoperit artele marţiale. Jiu - jitsu. Apoi, pe la 35 de ani, am auzit despre Aikido. În România nu se ştia aproape nimic despre artele marţiale pe vremea aia şi a fost foarte greu să fac rost de câteva cărţi şi câteva filmuleţe. A fost foarte greu să facem rost de ele, mai ales că promovau idei contra partidului şi regimului....

- Nu aţi primit vizite interesante după ce s-a descoperit ce făceaţi?

- Aaaa, ba da, însă nu a fost foarte grav. Doar că ni s-a atras atenţia nouă, celor câţiva oameni care deciseserăm să ne apucăm de aşa ceva, că ar trebui să o lăsăm mai moale dacă nu vrem să ne pierdem slujbele. Aşa că am renunţat la ideea de închiria o sală pentru asta, că trebuia să dăm declaraţii "«organelor» şi ne antrenam în parcuri, acasă la noi....

- Şi atunci cum v-aţi obţinut gradele?

- Din fericire lucram pentru ONU, aşa că erau nevoiţi să mă lase să ies din ţară şi le dădeam pe unde reuşeam. Şi aşa, încet, greu, după Revoluţie am reuşit să întemeiem prima federaţie română de aikido. Prin 90' - 91' au început să ia amploare şi, de la o mână de oameni câţi eram la început, acum suntem câteva mii în toată ţara, numai în această federaţie. Avem 35 de cluburi în ţară şi peste 170 de centuri negre şi instructori. În paralel, am intrat într-o organizaţie similiară europeană pe care o conduc de 10 ani şi sunt şi expert al Federaţiei Franceze de Aikido. Gradul meu este de 8 dan, printre cele mai mari din Europa, şi sper eu că românii sunt mândri de faptul că reprezentăm o referinţă pentru Aikido-ul european.

22aiki-111- Ce ne puteţi spune despre clubul brăilean?

- La Brăila activează unul dintre cele mai vechi cluburi din ţară, asta datorită instructorului Sorin Joghiu. Sorin a venit la sala mea de la Bucureşti când era student, acum mulţi ani şi de atunci a avut voinţa şi tenacitatea de a ţine clubul din Brăila.

- Credeţi ca românii au o viziune corectă asupra acestei forme de artă marţială?

- De exemplu autorităţile nu prea...În românia s-ar putea spune, fără să jignesc pe nimeni, că singurul sport cunoscut e fotbalul, că practic toate fondurile se duc acolo, iar cluburi din ţară se luptă să supravieţuiască pentru că chiriile la săli sunt foarte mari.

- Cum ajută aikido în viaţa de zi cu zi?

- Aikido e o metodă de educare, practicanţii învaţă să fie mai calmi şi mai înţelepţi, e o mişcare sănătoasă. Lumea vine din diferite motive. Unii vin pentru că vor să fie sănătoşi. Alţii pentru a face pur şi simplu mişcare, iar alţii ca să înveţe să se apere. Iar unii ca să socializeze. Pentru că aici se formează un grup bazat pe alte interese decât cele materiale, ierarhice, de slujbă, de familie...În plus, e important să înveţi să nu te mai enervezi la serviciu, să laşi atacurile să treacă pe lângă tine, pentru că apoi să poţi controla acţiunea. Oamenii au nevoie de aşa ceva, de o metodă de a refula, de a trece prin viaţă învăţând să se lase răniţi mai puţin. Deşi sunt căsătorit de mulţi ani, nu am avut niciodată copii... Îmi place să spun că fiii mei sunt cei care vin la sală, cei care practică aikido...Pe ei îi învăţ ce ştiu, iar eu sunt mulţumit cu asta. Am, într-un fel, copiii mei.

- Cum decurg pregătirile pentru campionatul european din toamnă?

- Campionatul de katana şi boken va avea loc în Franţa, la Bax. Noi de obicei luăm medalii şi cam în toţii ani am câştigat competiţia. Sperăm ca anul acesta să luăm toate medaliile pentru că avem un lot foarte bine antrenat şi motivat, iar noi de obicei reuşim ce ne propunem.

Brăilenii au obţinut două medalii la Campionatul Naţional

Săptămâna trecută, clubul de aikido brăilean a obţinut două medalii la Campionatul Naţional de Aikido ce a avut loc la Galaţi. La categoria fete, sub 11 ani, brăilencele Andreea şi Ioana Neagu au câştigat medalia de aur, respectiv de bronz. "La competiţia de anul acesta au participat în jur de 70 de copii din Brăila, Galaţi şi  Bucureşti. Copiii au fost încântaţi, părinţii probabil mai mult decât copiii, iar pentru anul viitor şi-au anunţat participarea mai multe cluburi din ţară", ne-a declarat instructorul brăilean Sorin Joghiu.

(Articol publicat în Obiectiv - Vocea Brăilei din 22 iunie 2009, autor: Liliana Şerban)

Translator

Romanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Statistica vizitatori

Today385
Yesterday374
This week2266
This month8733
Total1081206

Visitor IP : 54.198.195.201 Visitor Info : Unknown - Unknown Saturday, 24 March 2018 21:51

Cine este online

Guests : 11 guests online Members : No members online

Calendar evenimente

March 2018
S M T W T F S
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Da un Like pe Facebook